Viszlát 2019, helló 2020! | Tekrama Blog

Viszlát 2019, helló 2020!

Szerző Tekrama · 2019 December 28 · 1 perc olvasási idő

Ingatlanpiaci visszatekintés 2019-re

Amikor az elmúlt tíz-tizenöt évet értékelni fogják magánemberek, ingatlanvásárlók és eladók, vagy statisztikusok, ez az év sejtésünk szerint egy meghatározó dátum is lehet. Egy korábban dinamikusan növekedő piac vége 2019? Sokak szerint igen, egyre több szakértő, újságcikk szól erről (https://www.penzcentrum.hu/otthon/minden-magyar-erre-vart-veget-erhet-a-lakaspiaci-horror-eshetnek-az-arak.1086065.html).

lakasvasarlas

Akik emlékeznek kedves Olvasóink közül, azok tudják, hogy bizony nem csupán 2011-2013-ban voltak olcsók a fővárosi lakások, hanem 1998-ban is, amit - hasonlóan a 2014-től látható emelkedéshez - jelentős áremelkedés követett, majd stagnálás 2003-2008 között. Azért nem volt a kettőezres évek közepén csökkenés, mert az euró, de még inkább a svájci frank-alapú és jenhitelek alacsony kamattal alacsony törlesztőt tettek lehetővé - mint később kiderült, óriási rendszerkockázattal.

Ezt az olcsó hitelformát a magyar állam kamattámogatással, falusi CSOK-kal, Babaváró Támogatással váltja éppen ki, és az árakba szintén jelentős módon beavatkozva az 5 százalékos áfával, 2020 január 1-éig. Írtunk erről mi is, hasznos tudnivalók erre: https://tekrama.com/blog/csok-tamogatasok-osszefoglalo-tablazata-tajekozatato-jelleggel

és erre: https://www.facebook.com/tekramaingatlan/posts/552282988845097).

Azonban a fák nem nőnek az égig. Az ingatlan kalkulátor adatok már 20 millió alatti lakásokat mutatnak sok kerületben. A bérnövekedés bár kétségkívül jelentős volt, ekkora mértékű lakásár növekedéssel nem lehetett, hogy lépést tartson a magánemberek szintjén.

Mi úgy gondoljuk, hogy az idén a miniszterelnök által bejelentett családtámogatási intézkedések arra voltak elegendőek, hogy a lakások árát stabilizálják a fővárosban, míg egyes megyei szintű városokban és kisebb településeken beépülve az árakban növeljék azt.

2020-ban azt várjuk, hogy oldalazni fog jellemzően a lakáspiac, de megnő az alku szerepe (https://tekrama.com/blog/alku-vagy-nem-alku-ez-itt-a-kerdes), és elérhetőbbek lesznek a fővárosban is az ingatlanok. A legnagyobb visszaesést az átmeneti és külső kerületek paneljai esetében várjuk, itt már lehetnek jó belépő pontok az első ingatlanvásárlás kapcsán a fiatal generációk számára, vagy befektetési céllal vásárlóknak. Hozzá kell tenni, itt is volt a legnagyobb a százalékos emelkedése az áraknak!

Várhatóan ezt a stagnálást bérleti díjak is leképzik majd, de csökkenésre jelentősebb mértékben nem számítunk.

A legnagyobb kérdőjel - mint mindig - az állami beavatkozás mértéke, szerepfelfogása a kormánynak, illetve az egyes új kerületi - fővárosi vezetésnek. Elképzelhetőek intézkedések a rövidtávú lakáskiadás korlátozására, vagy teljes tiltására, mint Barcelonában. Úgy véljük, ez még nem kikristályosodott, hogy mik a szálláskiadás terén a várható lépések.

lakasarak

Az biztos, hogy jelentős hatással lesz a piacra az állam, amennyiben továbbra is stabilizálni akarja a magas árakat állami költségvetési támogatással. Választási év 2022, ha népszerű intézkedéseket akar hozni a magyar kormány, ötletekben és pénzben erre lehetősége rendelkezésre áll.

A változók között szerepel azonban, hogy a nemzetközi gazdasági környezet negatív tendenciákat mutat, ami kikényszeríthet egy alapkamat-emelkedést, amely közvetve növeli az immár forinthitelesek kamatterheit, így törlesztőjét. A stagnáló ingatlanár pedig azt is jelenti, hogy az ingatlan ára csökken az infláció mértékével. Ez a vevőket segíti.

Mindenképpen sokváltozós az egyenlet, ami 2020 előtt áll. Nézzétek az ingatlan kalkulátor számait, mert épp átárazódóban van a lakáspiac!

ingatlan arkalkulator

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd