Válassz okosan! Babaváró Támogatás vagy személyi hitel? | Tekrama Blog

Válassz okosan! Babaváró Támogatás vagy személyi hitel?

Szerző Tekrama · 2019 Augusztus 15 · 3 perc olvasási idő

Nem egyszerű okos döntéseket hozni a pénzügyeinkkel kapcsolatban. Ez nincs másként a Babaváró Támogatással esetében sem.

Tudjuk vállalni a feltételeket? És mi van, ha valami nem a terveink szerint alakul? Tényleg ez a jó megoldás a családunk számára? És miért a Babaváró Hitel, miért nem egy “egyszerű” személyi kölcsön? Vajon, melyik is a jobb a kettő közül?

A fenti, gyakran előforduló kérdésre nagyon nehéz jó választ adni, mert bár látszólag hasonló termékekről van szó, valójában mindkettő más élethelyzetben jelenthet megoldást. Ezért is várható az, hogy a babaváró támogatás mellett sokunknak inkább a személyi hitelek lesz a jó megoldás. Ha szeretnél többet megtudni a Babaváró Támogatásokról, olvasd el korábbi írásunkat a témában, melyben részletesen elmagyarázzuk a jelentését.

Szóval, mik azok az élethelyzetek, amikor a személyi hitel egyértelműen jobb döntés a babaváróval szemben? Ezeket vesszük most sorra, hogy segítsünk jó döntéseket hozni:

  • Ha nem felelnek meg az igénylők a Babaváró Támogatás követelményeknek
  • Ha nincs házastárs
  • Ha van házastárs, de nem terveznek gyermeket
  • Ha van házastárs, de csak kis összegre van szükség
  • Ha van házastárs, de gyorsan kell a pénz

A fenti esetekben sem teljesen egyértelmű a választás, ezért részletesen is megvizsgáljuk ezeket. Elöljáróban azonban annyit, hogy ha nem a fenti esetek állnak fenn, akkor nem is kérdés, hogy az alacsony kamata miatt a Babaváró Támogatás lehet a kedvezőbb megoldás.

De nézzük meg az egyes eseteket:

  • Ha nem felelünk meg a babaváró követelményeinek

Nem is szükséges ezt túlmagyarázni: például, ha egyik házas fél sem dolgozik, a pár nő tagja elmúlt 41 éves, vagy egészségügyi okból lehetetlen a gyermekvállalás, és ez előre ismert, akkor bizony nem lesz a pár jogosult felvenni a Babaváró Hitelt. Természetesen vannak további szabályok is, aminek meg kell felelni, ezek egy része azonban a személyi hitelek igénylésére is igaz - azokra tehát nem térnénk ki részletesen. Mindenesetre a személyi hiteleknél nem kizáró ok, ha valaki benne van a korban.

  • Ha nincs házasság a felek között

Lehet a pár fiatal, lehet magas a jövedelme, ha nincs köztük házastársi kapcsolat, akkor szintén nem jogosultak a Babaváró Támogatásra. Ugyan nincs kimutatásunk erre vonatkozóan, de nem lepődnénk meg, ha a következő hónapokban megszaporodnának a házasságkötések. ;-) Ha valaki egyedülálló, hiába felel meg a korral szemben támasztott követelményeknek, valamint hiába van meg a szándék, sajnos akkor sem veheti fel a babavárót.

  • Ha van házaspár, de nem terveznek gyermeket

Az előző két ponttal ellentétben itt az a különbség, hogy a Babaváró Hitelt fel lehet venni akkor is, ha a házaspár nem tervez gyereket, nem biztos azonban, hogy érdemes. A jelenlegi szabályozás szerint akkor, ha a folyósítástól számított 5 éven belül nem érkezik meg a baba, akkor az addigi kamattámogatást egy összegben, záros határidőn belül kell visszafizetni, a hitel pedig ezután a Rendeletben meghatározott kamattal kamatozik tovább (a jelenlegi kondíciók mellett a kamattámogatás mértéke havi 4,73 százalék, a további kamatozás pedig 7,73 százalék lenne - de ez a referenciahozamoktól függően változhat).

Nem biztos azonban, hogy így sem érdemes felvenni a hitelt. Ha valaki személyi hitelt szeretne felvenni, annak a kamata sok esetben még így is magasabb, mint a babaváróé a gyermekszületés elmaradása után.

  • Ha a házaspárnak csak kis összegű kölcsönre van szüksége

Ha csak pár százezer forintra van szükség, esetleg 1-2 millió forintra, akkor nem biztos, hogy érdemes a Babaváró Hitel irányába elmenni, még akkor sem, ha egyébként jogosultak lennénk rá, és még gyermekvállaláson is gondolkodunk. Ha hirtelen kiadásunk van pár százezres tételben, a személyi kölcsön kamata nem sokkal magasabb a 0 százalékos kamatnál forintban számolva. Fontos tudni, hogy a babavárót csak egyszer vehetjük igénybe, így ha ellőjük ezt a lehetőséget egy pár százezer forintos igénylésre, azzal megvonjuk magunktól a lehetőséget, hogy később kamattámogatott 10 millióhoz jussunk.

Így tehát aki egyelőre nem biztos magában, és várni szeretne pár hónapot vagy 1-2 évet, de most lenne szüksége kis összegű hitelre, annak racionálisabb döntésnek tűnik a személyi hitel felvétele. Ha pedig mindenképp a kamattámogatott hitelt szeretnénk felvenni, akkor érdemes azt nagy összegben megtenni, hiszen a hosszú futamidő miatt nincsenek jelentős különbségek a törlesztőrészletben. Amennyiben azonban kivárunk, mindenképp figyeljünk arra, hogy a 2022. december 31-i határidőből ne csússzunk ki. Eddig lehet ugyanis szerződni a Babaváró Hitelre.

  • Ha van házastárs, de gyorsan kell a pénz

Az is egyértelműen látszik, hogy a gyors folyósítás nem biztos, hogy a Babaváró Támogatás erőssége lesz. A személyi hitel ezzel szemben órákon belül is a számlán lehet, így amennyiben olyan élethelyzet adódik, akkor a házaspár nem várhat a Babaváró Támogatásra, inkább személyi hitelt kell igényelnie.

A következő Babaváró Támogatással kapcsolatos írásunkban a témával kapcsolatos gyakran feltett kérdéseket fogjuk sorra venni. De addig is, ha bizonytalan lennél, ne habozz, írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us

Szeretnénk segíteni abban, hogy átlássátok a pénzügyi lehetőségeiteket, ezért készítettünk CSOK-kal kapcsolatos tájékoztatókat is. Ha szívesen olvasnál a témáról, összefoglaló táblázatunkat itt találod.

A Falusi CSOK feltételeiről szóló részletes írásunkat ide kattintva olvashatod.

Ne maradj le izgalmas ingatlannal kapcsolatos témákról szóló írásainkról! Kövess minket a közösségi oldalakon!

Kérjük, vedd figyelembe, hogy írásunk tájékoztató jellegű.

A Tekrama célja, hogy minél átfogóbb, de közérthető tájékoztatót készítsen a Titeket érdeklő, ingatlannal kapcsolatos aktuális kérdésekről. Ezért írásunkhoz több forrást felhasználtunk, melyek a következők:

Argyelán József (2019): Minden, amit tudni lehet a 2019 július 1-től elérhető Babaváró támogatás feltételeiről! Bankmonitor. https://bankmonitor.hu/cikk/minden-amit-tudni-lehet-a-2019-julius-1-tol-elerheto-babavaro-tamogatasrol/

Bankmonitor (2019): Babaváró támogatás. https://bankmonitor.hu/hitelek/babavaro-tamogatas/

Pénzcentrum (2019): Amit sokan nem tudnak a babaváró hitelről: ezzel mindenképp számolnod kell! https://www.penzcentrum.hu/hitel/amit-sokan-nem-tudnak-a-babavaro-hitelrol-ezzel-mindenkepp-szamolnod-kell.1080055.html

Pénzcentrum (2019): Babaváró hitel kisokos: minden, amit tudni kell az új támogatásról. https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/07/03/babavaro-hitel-kisokos-minden-amit-tudni-kell-az-uj-tamogatasrol

Pénzcentrum (2019): Ennyibe kerül valójában a babaváró hitel: kamat nincs, ezekért viszont fizetni kell. https://www.penzcentrum.hu/hitel/ennyibe-kerul-valojaban-a-babavaro-hitel-kamat-nincs-ezekert-viszont-fizetni-kell.1080183.html