Napenergia az otthonunkban | Tekrama Blog

Napenergia az otthonunkban

Szerző Tekrama · 2019 Augusztus 01 · 1 perc olvasási idő

Egy fényesebb jövőért!

Megújuló energiaforrások

Tudtad, hogy a Nap minden másodpercben elegendő energiát termel, hogy az emberiség igényeit 500,000 évre kielégítse?

Alig tíz évvel ezelőtt napelemeket telepíteni a házunk tetejére luxusberuházásnak számított, ezért inkább a környezet iránti elkötelezettség vezérelhette a szolár rendszerek első vásárlóit. Ez a gondolat mélyen beivódott az emberek tudatába, így mindenki rácsodálkozik, amikor megtudja, hogy mára a napelemes rendszerek kifejezetten jó üzleti lehetőséggel kecsegtetnek.

A megújuló energiaforrások piacnyerését és fontosságát az is jól mutatja, 2050-re az EU az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95%-os csökkentését tűzte ki célul, ami szinte teljes elfordulást jelent a szénhidrogénektől!

2018. végén az EU egy újabb alapkövét tette le az új energiapiaci modellnek; megnyitotta a lehetőségét az úgy nevezett energia-szövetkezetek létesítésének. Ezzel abba az irányba kívánja terelni a tagállamok jogalkotóit, hogy 2050-re a felhasznált energia akár ötödét is önellátó kisközösségek állítsák elő.

Mi nagyon szerencsések vagyunk! Hiszen Magyarország benapozottsági mutatói kiemelkedően jók, a villamos energia felhasználásunk akár felét is napenergiából állíthatjuk elő 2030-ra!

Amiről keveset beszélünk, de gyökeresen fog változásokat hozni, hogy 2021. január 1-től minden új épületnek nulla energiaszintűnek kell lennie. Ehhez elengedhetetlen lesz megújuló energiaforrások beépítése, amihez a napelemek nyújtják a legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb megoldást!

Tisztában vagy vele, hogy ingatlanvásárlásnál, már most is az egyik leglényegesebb technikai kérdés, az energetikai besorolás? Ha tájékozódnál az ingatlanokkal kapcsolatos műszaki kérdésekről, itt olvashatsz egy rövid, de hasznos összefoglalót a Tekrama szakembereitől.

Szóval, mi is az a napelem?

A napelem panelek fény hatására egyenáramot termelnek. A különböző gyártmányú panelek nem csak a teljesítményben térnek el egymástól, de gyártási minőségben is.

Egy panellal szemben az az elvárás, hogy legalább 30 évig termeljen, ezért csak a legjobb minősítéssel rendelkező paneleket szabad megvásárolni. A mezőgazdaságban használt napelemeknek további fontos kritériuma a sav és ammónia-állósága, hogy állattartó telepeknél is garantálni lehessen a problémamentes működést.

A tartószerkezeteknek időjárásállóaknak kell lenniük, hogy a magyarországi szélsőséges időjárási viszonyokat (vihar, szél, jégeső, hó, stb.) jól tűrjék, és hogy az élettartamuk, a panelekhez hasonlóan, több mint 30 év legyen.

Az egyenáramot az inverter alakítja át a hálózatnak megfelelő váltóárammá, és emellett védelmi és felügyeleti feladatokat is ellát. Az inverterekre a gyártók 10-15 év garanciát vállalnak.

A tetőre szerelt jó minőségű napelemeknek - már amennyiben azt szakemberek telepítették - nincs karbantartási igénye. Ha felkel a nap, ők végzik a dolgukat.

A téma folytatásával hamarosan jelentkezünk. Következő írásunkban a napelem költségeiről, és a megtérülésről fogunk részletesen beszélni. Ha érdekel a megújuló energia, és lennének kérdéseid, írj nekünk, és szakmai partnerünk, a Sollight Energia ESCO Kft. segítségével válaszolunk.

Ne maradj le további izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló írásainkról, legyen az homestaging vagy az ingatlanfotózásos tippek.

A megújuló energiaforrások témakörben partnercégünk a Sollight Energia ESCO Kft.

https://www.sollight.hu/

Megújuló energiaforrások otthon