Lakni Budán, élni Pesten? | Tekrama Blog

Lakni Budán, élni Pesten?

Szerző Tekrama · 2019 December 19 · 1 perc olvasási idő

Hol érdemes lakást venni? Pesten vagy Budán?

Minden, a fővárosban élő, dolgozó, tanuló találkozott már az örök vitával:

Hol jobb: Pesten vagy Budán?

befektetes

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a lokáció kérdésével (itt olvashatsz róla bővebben: https://tekrama.com/blog/hol-vegyek-lakast és itt: https://tekrama.com/blog/mennyi-az-annyi).

A lakásvásárlás esetében érdekes az összkép: a korábbi válság adataiból, tapasztalataiból kiindulva. Az elmondható, hogy az eladó lakás adatokból kiindulva, az ingatlan kalkulátor adatokat is figyelembe véve a belső kerületek és egyes budai területek lakásárai kevésbé csökkentek, jobban tartották értéküket. Azonban ketté kell választanunk az ingatlan hasznosítás céljait. Ha saját lakást vásárolunk, akkor - mivel benne fogunk élni várhatóan több évtizedig, esetleg generációkon át családi tulajdonban lesz az ingatlan - , annyira nem mérvadó az ingatlan piaci ára.

ingatlanbudapest

Ebben az esetben - ha pénztárcánk, JTM-mutatónk engedi, célszerűbb az 5.-6.-7.-13. kerületekben Pesten, de akár Zuglóban vásárolni ingatlant saját célra. Budán az 1.-2-11-12. kerület erre egy, a családi vagyont kilengésektől megvédő, stabil értéket biztosít.

Más azonban a helyzet befektetési célnál. Ebben az esetben mivel haszonra törekszünk, kell haszonszámítást és költségfelmérést végeznünk, és ebből számolnunk. Ilyenkor minden esetben arra kell törekednünk, hogy a számunkra jó megtérülést elérjük.

Amennyiben a befektetést úgy valósítjuk meg, hogy olcsó, felújítandó lakást veszünk, és rendelkezünk ehhez szakértelemmel, a felújítást elvégző szakikkal, netán vállalkozásunk van, akkor jó lehetőségeket kínálnak az átmeneti kerületek, Kőbánya és Újpest, vagy egyes ingatlanok a Józsefvárosban. De jó lehet árcsökkenés esetében is egy kisebb garzon a belső kerületekben. Felújítás esetében, minőségi munkát végezve 3-5 milliós haszon érhető el.

Kiadási céllal vett ingatlan esetében a külső kerületekben (15.-16.-17.-18. kerület, Csepel, ahol 400-550 ezer forintos négyzetméterárakból lehetséges alkudni) még van potenciál, de minden esetben szükséges megtérülés-számítás.

Következő bejegyzésünkben utánajárunk hasonló szempontok szerint a főváros és az agglomeráció kérdésének.

fovaros ingatlan

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.