Ki a zöldbe! | Tekrama Blog

Ki a zöldbe!

Szerző Tekrama · 2019 December 22 · 1 perc olvasási idő

Hol érdemes lakást venni? A főváros és az agglomeráció viszonylata

Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk azzal, hogy az ingatlan kalkulátor adatok nem kedvezőek a fővárosban vásárolni, első lakást venni tervezők számára. A Portfolio szakmai csapata is írt arról, hogy drasztikusan nőttek az ingatlanárak az elmúlt öt évben a fővárosban (https://www.portfolio.hu/ingatlan/20191104/lakasarak-rekord-novekedes-magyarorszagon-405897). A cikkben szereplő ábra többet mond ezer szónál. A bérnövekedés jelentős volt, 8-10 százalék közötti, de ezt nem lehet bérnövekedéssel kompenzálni, amit a lakásárindexen láthatunk.

agglomeracio

Ha vannak lakásvásárlási terveid, a friss négyzetméter-adatokat a cikkben ajánljuk figyelmedbe: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20191219/ennyibe-kerulnek-a-lakasok-budapest-keruleteiben-a-te-kornyekeden-mennyit-er-egy-negyzetmeter-410633. Ha beütöd a keresőbe, hogy: ingatlan kalkulátor, vagy lakás eladó, azonnal aktuális árakkal szembesülsz.

A legnagyobb ingatlanközvetítő portál adatai alapján látható, hogy bár a legolcsóbb lakások árai már lejjebb mentek a húszmilliós sáv alá, azért egy első lakást vásárolni szándékozó fiatal párnak nem egyszerű a helyzete. Egyedül élőként, családi segítség nélkül még nehezebb az ingatlan megvásárlása, hiszen a hitelfeltételek is szigorodtak (JTM-mutató).

Nem véletlen, hogy a belső migráció megindult Pest megyébe a fővárosból. Korábban is megfigyelhető volt ez a tendencia, a kilencvenes évek végén történt lakásár-növekedés hatására 2003-2008 között Vác, Dunakeszi, Sződ, Göd, Veresegyháza slágertelepülésekké váltak.

ingatlanarak

A 2008-as gazdasági válság hatásaként 2010-11-től a 2013-as lakásindex-mélypontig azonban a fővárosba visszaáramlás valósult meg. Ennek oka a szolgáltatások elérhetősége, a tömegközlekedés problémái az agglomerációs településeken, és az árak megfizethető szintje volt. A központi kérdés a pesti lakás ára, megfizethetősége volt, mint ma is.

Napjainkban újra megfigyelhető, hogy elvándorlás van Üllő, Vecsés, Újhartyán, Gödöllő, kisebb falvak irányába, és ez látható Pest megye népességén is.

Véleményünk szerint jelentős növekedési potenciál van árban a nógrádi települések, a Gödöllőtől keletebbre, délebbre elhelyezkedő települések árszintjében a következő húsz évben. Ezt érvényesnek gondoljuk Inárcs-Újhartyán-Ócsa területeire, és Cegléd, Hatvan viszonylatára is.

agglomeracio ingatlan

A közlekedés modernizálása mellett ezen területek egyre inkább városiasabb jelleget öltenek, nyugodtabb életvitelt biztosítanak a fővároshoz képest, és a rugalmas munkaidő illetve a “home office” elterjedésével valós alternatívát jelenthetnek a következő időszakban a Pest helyett alternatívát választók számára.

agglomeracio

Korábbi, hasonló témát boncolgató írásunkat ajánljuk figyelmedbe: https://tekrama.com/blog/budapest-vonzereje-halvanyul

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.