Ingatlanügyletek kapcsán keletkező kötelezettségek (illetékek és adók) | Tekrama Blog

Ingatlanügyletek kapcsán keletkező kötelezettségek (illetékek és adók)

Szerző Tekrama · 2019 Június 29 · 2 perc olvasási idő

Fontos: vásárlás vagy eladás előtt mindig tájékozódj a jogaidról, lehetőségeidről és kötelezettségeidről, az aktuális jogszabályokról. Ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződésnél kötelező az ügyvédi ellenjegyzés.

Tudtad, hogy a 2008-as válság előtt évi 150 ezer darab tranzakció bonyolódott le az ingatlanpiacon? Az utóbbi évek szárnyaló ingatlanpiacának köszönhetően az idei évben akár el is érhetjük ezt a számot.

Mivel az ingatlanvásárlás még mindig az egyik legmeghatározóbb esemény az életedben – természetesen anyagi szempontból is – nem árt tisztában lenned a rád váró egyéb kiadásokkal.

Lakásvásárlási illeték – a vevő által fizetendő

A lakásvásárlási vagyonszerzési illeték – hivatalos nevén a lakástulajdon megszerzésének visszterhes vagyonátruházási illetéke – alapja a lakástulajdon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke, míg mértéke lakásonként 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint. A forgalmi érték nem feltétlen egyenlő a szerződésben rögzített vételárral. A forgalmi értéket az állami adóhatóság állapítja meg.

Tehát egy 20 millió forintos lakás esetén 800 ezer forintot kell befizetned. Érdemes azonban az adóhivatalnál érdeklődni az illeték összegének csökkentési lehetőségeiről, bizonyos esetekben akár az illetékmentesség is szóba jöhet.

Amennyiben résztulajdonra teszel szert egy ingatlanban, úgy az illeték a tulajdoni hányadnak megfelelő mértékű.

Kivételes eset a cserepótló vétel: ha lakást vásárolsz és a régit még nem adtad el, jelezd az adóhivatalnak, hogy 1 éven belül szeretnéd eladni a másik ingatlant, így az illetékkiszabási eljárás ideiglenesen felfüggesztésre kerül. A lakás eladása után jelezd az adóhivatalnak, hogy megtörtént az eladás, így a két lakás forgalmi értékének különbözete alapján számolják ki az illeték összegét.

Kedvezmények 2019-ben – mikor nem kell illetéket fizetned, illetve mikor fizethetsz kevesebbet mint a teljes forgalmi érték 4%-a?

Többek között:

 • Ha a vásárolt ingatlan forgalmi értéke kisebb, mint az 1 évvel vagy korábban eladott tulajdon értéke.
 • Házastársak és egyenes ági rokonok közötti ingatlan eladás és vétel esetén nem kell illetéket fizetned.
 • Még nem vagy 35 éves és első lakásodat vásárolod? Amennyiben az ingatlan értéke nem több, mint 15 millió forint, csak az illeték felét szükséges megfizetned. Sőt, 12 havi részletet is kaphatsz, ha kérvényezed.
 • Új lakás vásárlása estén (vállalkozó által épített) szintén illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás 15 millió forintig. A 15 millió Ft összeg feletti részre 4%-os illetéket kell fizetned, ha nincs egyéb kedvezményre jogosító lehetőséged (lásd CSOK feltételei).
 • Telek vásárlása esetén sem kell visszterhes vagyonátruházást fizetni, ha 4 éven belül megkezded a lakóház építését.
 • Önkormányzati/állami tulajdonban lévő ingatlan vásárlása szintén illetékmentes, amennyiben elővásárlási jogod van.

Fontos: ingatlanvásárlás után 30 napon belül kötelező bejelentened a vagyonszerzés tényét az adóhatóságnak!

Ingatlan eladás után fizetendő adók – az eladó fizeti

 • Csak ha jövedelem keletkezik, akkor kell adót fizetned, mégpedig SZJA formájában
 • SZJA-t csak az árkülönbözet után kell fizetned (15 millióért vetted, de 25 millióért adod el, akkor 10 millió után kell adóznod, itt ez számít jövedelemnek)
 • Az összeg mértéke függ attól, hogy hány éve van birtokodban az ingatlan

Az adómentesség esetei 2019-ben – mikor nem kell adóznod?

 • 2014-ben vagy azt megelőzően vásároltál ingatlant, melyet 2019-ben értékesítesz, tehát az 5 évnél régebb óta van a birtokodban az eladni kívánt ingatlan
 • válás esetén az egyik fél kivásárolja a másikat a közös ingatlanból
 • nem lakás céljára szolgáló ingatlan esetében 15 éve kell birtokolni az ingatlant az adómentességhez

Fontos: a fenti leírás tájékoztató célból készült. A teljes bizonyosságért, mindig tájékozódj a NAV honlapján vagy az alábbi linken: A visszterhes vagyonátruházási illeték 2019

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.