Falusi CSOK 2019 feltételei 2. | Tekrama Blog

Falusi CSOK 2019 feltételei 2.

Szerző Tekrama · 2019 Július 30 · 4 perc olvasási idő

Falusi CSOK 2019 feltételei 2.

Üdvözlünk a Falusi CSOK-kal kapcsolatos tájékoztató sorozatunk 2. részénél, melyben a támogatás igénylésével kapcsolatos információkat szedtük össze, hogy megkönnyítsük Nektek a döntéshozatalt.

Gondolkozol egy CSOK-os új otthonban, de sokat bajlódsz a megfelelő otthon megtalálásával? Segítünk neked 10 ingatlankeresési tippünkről szóló írásunkkal, melyet itt elolvashatsz, hogy könnyebben megtaláld álmaid otthonát.

Korábbi írásunkat a Falusi CSOK igénylésével kapcsolatban itt olvashatod.

Közműszolgáltatás bevezetésére

Mi van akkor, ha már kapott korábban valaki CSOK-ot?

I. Vásárlás és bővítés/korszerűsítés: ebben az esetben a gyermekekre korábban felvett CSOK támogatást le kell vonni a Falusi CSOK összegéből, és csak a különbözet jár. Például: ha a család 2 gyermekre már igénybe vett korábban 1,43 m Ft CSOK támogatást egy használt lakás megvásárlására, most pedig a Falusi CSOK segítségével a megadott települések valamelyikén házat vásárolna, akkor az erre járó 2,6 millió Ft-ot csökkenteni kell az 1,43 millió Ft-tal, vagyis 1,17 millió Ft falusi CSOK-ot kaphatnak.

II. Meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése:

II/1. A korszerűsítendő/bővítendő ingatlan megvásárlásához korábban igénybe vett CSOK támogatást nem kell levonni, vagyis a teljes Falusi CSOK jár.

Például: ha a család 2 gyermekre már igénybe vett korábban 1,43 millió Ft CSOK támogatást, amit egy használt ingatlan megvásárlására fordított a Falusi CSOK programban részt vevő települések valamelyikén, akkor most ennek a háznak a bővítésére/korszerűsítésére a 2 gyermek után járó teljes összeget, vagyis 1,3 millió forintot megigényelhetik.

II/2. Amennyiben a család korábban már kapott CSOK támogatást, most viszont egy másik ingatlan korszerűsítésére/bővítésére igényelnék meg a Falusi CSOK-ot, akkor a korábbi támogatás összegével csökkenteni kell a Falusi CSOK juttatást. Például: ha a család 2 gyermekre már igénybe vett korábban 1,43 millió Ft CSOK támogatást, amit egy használt ingatlan megvásárlására fordított, akkor ezt az összeget most le kell vonniuk a másik a ház bővítésére/korszerűsítésére igényelhető 1,3 millió Ft-ból. Vagyis, ebben az esetben nem jár számukra támogatás!

Mi számít korszerűsítésnek a Falusi CSOK szerint?

Jól látható, hogy a csökkenő népességű települések népszerűsítése, az ezeken található rossz állapotú, sokszor lakhatatlan ingatlanok megmentése, modernizálása a jogalkotók célja. Ezekben az esetekben (is) fontos, hogy pontosan átlásd az ingatlannal kapcsolatos technikai kérdéseket, mielőtt belevágsz a vásárlásba. Íme 6+1 ingatlannal kapcsolatos technikai információ aminek feltétlen járj utána, mielőtt vásárlási döntést hozol! Szánd rá azt a pár percet, olvass utána, légy tisztában az alapokkal, hidd el, hogy megéri. Ha úgy érzed elveszel a részletekben, azt tanácsoljuk, hogy kérd ki szakember véleményét, már az első megtekintésekkor.

Éppen ezért az alábbi munkák számítanak korszerűsítésnek:

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.

– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

– Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

– Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.

– A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.

– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.

– Kémény építése, korszerűsítése.

– Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást és a konyhafelújítást.

– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.

–__ A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

A korszerűsítéshez igényelt családi otthonteremtési kedvezményből több, a fent felsorolt munkálat elvégzése is támogatható.

Külterületi lakás vonatkozásában nem vehető igénybe korszerűsítése esetén azon fejlesztési tevékenységekre, amelyek a VP6-7.2.1.4-17 azonosító jelű „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” megnevezésű felhívás, továbbá valamely Tanyafejlesztési Program előirányzat keretében nyújtott támogatás igénybevételének feltételeiről szóló miniszteri rendelet vagy pályázati felhívás szerinti támogatás keretében, vagy korábban ilyen támogatásból kerültek megvalósításra, amennyiben az azokkal kapcsolatos, a támogatói okiratban vagy támogatási szerződésben foglalt fenntartási, üzemeltetési kötelezettség még fennáll.

Ezek szerint, minden tanyára (külterületi lakásra) igényelhető a Falusi CSOK?

Igen, de fontos kitétel, hogy az adott tanyára korábban nem vehettek igénybe támogatást a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” megnevezésű felhívásban, valamint a Tanyafejlesztési Program keretében.

FONTOS: amennyiben a korszerűsítési/bővítési munkálatok végül nem készülnek el a szerződéskötéstől számított 3 éven belül, akkor a teljes Falusi CSOK összegét egy összegben, kamatostul vissza kell fizetni. A vásárlásra fordított pénzt is. Ezért körültekintően kell eljárni a munka megtervezésével és a szakember kiválasztásával.

Mely gyermek(ek) után igényelhető a támogatás?

A Falusi CSOK az alábbi, közös háztartásban élő gyermekek után igényelhető:

 • a magzat vagy az ikermagzat után a terhesség betöltött 12. hetét követően
 • az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja után, aki
  • a 25. életévét még nem töltötte be,
  • a 25. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.
 • Fiatal házaspár esetén – meglévő gyermekeik számától függetlenül – legfeljebb két gyermek vállalása esetén

Kik igényelhetik a támogatást?

Falusi CSOK igénybevételére meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak lehetnek. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Falusi CSOK kérelem benyújtásának határideje

Használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül.

Falusi CSOK folyósítása

 • Használt lakás vásárlása esetén a folyósítás a támogatási szerződés megkötését követően, egy összegben történik.
 • Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok arányában, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

Mennyi TB jogviszony szükséges a falusi CSOK esetében?

1 év folyamatos TB jogviszony kell, a 10 milliós CSOK esetén 2 év.

Vállalt gyermekre is igényelhető falusi CSOK?

Igen. A gyermekvállalás határidejét korszerűsítés esetében a befejezés bank általi megállapításától számítják, míg bővítésnél – a CSOK szabály szerint – a hatósági bizonyítvány benyújtásának napjától.

A vállalt gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő
1 gyermeknél: 4 év;
2 gyermeknél: 8 év;
3 gyermeknél: 10 év.

Otthonteremtési kamattámogatás

A Falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatozású támogatott hitel – CSOK hitel – is.

A kamattámogatott hitel összege:

 • két gyermek esetén maximum 10 m Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 15 m Ft.

A korszerűsítésre, bővítésre felvett Falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitel összege:

 • két gyermek esetén maximum 5 m Ft,
 • három vagy több gyermek esetén maximum 7,5 m Ft.

Az igénylő az otthonteremtési kamattámogatásra nem jogosult, ha a kérelem benyújtását megelőzően már a 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet szerint otthonteremtési kamattámogatást vett igénybe.

A 10 éves bentlakási kötelezettség teljesülését a jegyző a támogatási szerződés megkötésétől vizsgálhatja, hatósági megkeresés vagy lakossági bejelentés esetén kötelezően vizsgálja. Ha a jegyző a vizsgálat során megállapítja az életvitelszerű bentlakás hiányát, erről haladéktalanul tájékoztatja a járási hivatalt.

Ha további kérdésed lenne a témával kapcsolatban, írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us

A Falusi CSOK-kal kapcsolatos összefoglalónkat hamarosan folytatjuk.

Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on, hogy ne maradj le a további izgalmas és hasznos tippekről és tudnivalókról!

Tájékoztató írásunk forrásai:

https://bankmonitor.hu/cikk/minden-egy-helyen-a-julius-1-tol-elerheto-falusi-csok-rol/ (Fülöp Norbert)

https://hitelnet.hu/csok-otthonteremtesi-kedvezmeny/falusi-csok/

Kérünk, vedd figyelembe, hogy írásunk pusztán tájékoztató jellegű.