CSOK a családnak | Tekrama Blog

CSOK a családnak

Szerző Tekrama · 2020 Január 06 · 1 perc olvasási idő

CSOK újratöltve

A kormány által bevezetett CSOK olyan támogatási rendszert jelent a gyereket tervező családok számára, amely segíti az otthonteremtést számukra. Egyszerű, közérthető áttekintőnket olvasd át itt: https://tekrama.com/blog/csok-tamogatasok-osszefoglalo-tablazata-tajekozatato-jelleggel.

csaladtamogatas

A 2016-ban kialakított 10 plusz 10 milliós támogatási rendszer célja a demográfiai helyzet javítása, vagyis az, hogy javuljanak a születési ráták, így biztosítva az egészségügyi és nyugdíjrendszer stabilitását. Jelenleg a felosztó-kirovó rendszeren alakuló utóbbi két ellátórendszer függ az aktuális befizetésektől, a ma befizetései adják a korábban befizetők nyugdíját, egészségügyi ellátását. A gyermekvállalási kedv alacsonyabb, mint a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években, és ez kiegyensúlyozatlanná teszi a 2035-től nyugdíjba vonulók ellátását.

csaladtamogatas

A CSOK egyik fő célja ennek a helyzetnek a részbeni javítása. Egy társadalom reprodukciójához szükséges, hogy egy kapcsolatból 2,1 utód (termelékenységi ráta száma) szülessen meg. Ez a ráta ma 1,5 Magyarországon.

A CSOK azt jelenti, hogy más támogatási formákkal együtt (Babaváró Támogatás, autóvásárlási támogatás, falusi CSOK, mint részelem) gyermekenként lakásvásárlási támogatást és egy kedvező, kamattámogatott hitelt ad a gyermeket vállaló családoknak.

A 2016-tól bevezetett támogatási forma nyers számai az alábbiak:

- 120 000 család eredményesen igényelte

- mintegy félmillió ember életkörülményei, mindennapjai javultak az otthonteremtési támogatással

- a támogatási összeg 363 milliárd forint nagyságrendű (a teljes devizahiteles story került 700 milliárd forintba, csak a nagyságrend személtetése miatt tesszük hozzá)

- a Falusi CSOK-ot 15 ezer ember igényelte 2019 július 1. óta

- az igénylők 50%-a kétgyermekes család

- közel 40 százaléka három gyerekkel rendelkezik

- 57 ezer gyermek megszületését vállalták előre az igénylők

- az újépítésű ingatlanok kilencven százalékánál igénybe veszik a CSOK támogatást

- a használt ingatlanok nyolcvan százalékánál igénybe veszik a CSOK támogatást

- a CSOK-ot 66%-ban újépítésű ingatlan vásárlására használják fel

- a CSOK támogatása mellett felvehető kamattámogatott (3% alatti kamat) kölcsönt, illetve a jelzálog-visszafizetésekhez gyerekenként adott jelzáloghitel-visszafizetési támogatást 2019. július 1. óta 15 ezer fő vette igénybe

- az átlagos hitel mértéke 9,1 millió forint.

falusi CSOK

További érdekes részletek itt: https://infostart.hu/gazdasag/2019/12/21/csok-363-milliardot-fizetett-az-allam.

Összegezve ez azt jelenti, hogy egy könnyen elérhető támogatási forma került kialakítása. Ezt a támogatást azonban a piaci szereplők beépítették főként a fővárosban és a megyei jogú városokban a lakásárakba (ingatlan kalkulátor adatai ezt alátámasztják, illetve az eladó lakás hirdetési árak is). Ez jelentősen nehezítette az első lakáshoz jutást a fiatalok esetében, illetve a bérleti díjak emeléséhez is hozzájárult, ugyanis a lakásokat kiadók a bekerülési ár megtérülését meg akarják kapni. Számukra sem mindegy, hogy egy másfélszobás téglalakást kiadásra megvéve 10 vagy 18 millióért, neadjisten 24 millióért tudnak megvenni, mert ehhez alakítja a bérleti díj mértékét, hogy megtérüljön számára a befektetés, kalkulálva a pénzromlással, és az esetleges amortizációval. Az átlagos hitel mértéke jelentősen nőtt a CSOK-nak köszönhetően (9,1 millió Ft), és futamideje eléri a 18,6 évet (részletek itt: https://www.azenpenzem.hu/cikkek/nagyot-ugrott-a-lakashitel-atlagos-osszege/6243/). A CSOK hozzájárul a lakásállomány részleges megújulásához, amint látjuk, kétharmadát újépítésű ingatlanok esetében veszik igénybe.

További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us.

Ne maradj le izgalmas, ingatlannal kapcsolatos témákról szóló bejegyzéseinkről! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.