Babaváró Támogatás vagy Babaváró Hitel? | Tekrama Blog

Babaváró Támogatás vagy Babaváró Hitel?

Szerző Tekrama · 2019 Augusztus 13 · 6 perc olvasási idő

Mi az a Babaváró Támogatás?

Sokat hallottál már róla, érdekes is lehet számotokra, de nem látod át a részleteket?

A Tekrama összeszedte Nektek a legfontosabb információkat erről a különleges támogatási formáról. Az első írásunkban bemutatjuk a Babaváró Támogatás legfontosabb részleteit, és feltételeit.

Hamarosan további két bejegyzésben foglalkozunk a témával kapcsolatos, Gyakran Feltett Kérdésekkel és azzal, hogy számotokra mi érheti meg jobban, egy személyi kölcsön vagy a Babaváró Hitelt.

A Babaváró Támogatás három részből tevődik össze:

  1. Maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású hitel (állami kamattámogatással)
  2. A hitel törlesztésének átmeneti szüneteltetése az első és a második gyermek megszületését követően
  3. A hitelből történő elengedés (gyermekvállalási támogatás)

Tehát a Babaváró Támogatás bővebb, mint a Babaváró Hitel. Az utóbbi a Babaváró Támogatás egyik összetevője.

A Babaváró Hitel egy szabad célú ingatlan fedezet nélküli kölcsön, melyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat.

A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

A Babaváró Hitel igénylésének feltételei

Határidők: a Babaváró támogatás 2019.07.01-től igényelhető az arra szerződött pénzintézeteknél, a szerződést pedig legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell kötni.

Család állapot és gyermekek: a támogatást kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságának kell lennie.

Életkor: kizárólag a feleség életkora számít, akinek az igényléskor 18 évesnél idősebbnek kell lennie, de nem töltheti be a 41. életévét.

Lakcím: mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.

OEP és NAV: legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni. Ebbe a közfoglalkoztatotti jogviszony maximum 1 évvel számítható be, magyar állampolgár pedig külföldi jogviszonyt is igazolhat. Fontos, hogy a 3 éves TB jogviszonyból a Babaváró igénylést megelőző 180 napnak mindenképpen magyar TB jogviszonyból kell származnia! Ezen kívül egyik félnek sem lehet NAV köztartozása.

Hitelképesség: A támogatást csak akkor kaphatod meg, ha a bank hitelképesnek minősít. Ez azt jelenti, hogy rendelkezni kell megfelelő jövedelemmel, valamint egyik fél sem szerepelhet elmaradás miatt az adóslistán (KHR – Központi Hitelinformációs Rendszer, régen BAR lista).

Lakásvásárlás

A Babaváró Támogatás kamatozása, illetve kamattámogatása

Az induló kamat az 5 éves névleges futamidejű állampapír aukciós átlaghozamának 130%-a, 2 %ponttal növelve. Nagy előnye a Babaváró Hitelnek, hogy a futamidő első 5 évében a kamatot az állam fizeti meg helyettünk, ha pedig ezen időszakban lesz egy gyermekünk, akkor a teljes futamidő alatt végig kamatmentes lesz a konstrukció.

Vagyis, ebben az esetben kamatmentesen juthatunk hozzá az akár 10 millió forintos “ingyen” hitelhez.

Ha nem születik gyermekünk az első 5 évben, akkor viszont egy összegben kell megfizetnünk az addig igénybe vett, nagyjából 2,1-2,2 millió Ft összegű állami támogatást, mégpedig legfeljebb 120 napon belül. Továbbá a futamidő hátralévő részére a kamatmentesség is megszűnne, a kamat pedig az 5 éves névleges futamidejű állampapír aukciós átlaghozamának 130%-a lenne, 5 százalékponttal növelve.

Hiteligénylésnél nem csak a kamatokat kell figyelembe venni. Személyi kölcsön esetén például számolnunk kell a folyósítási díjjal, a bank felszámolhat előtörlesztési díjat és hitelbírálati díjat is - a babavárónál ezt a jogszabály nem teszi lehetővé.

A THM azonban mégsem 0 százalék, a kezességvállalási díjat ugyanis meg kell fizetnie a hitelfelvevőnek az állam felé - ezzel együtt jön ki a nagyságrendileg 0,5 százalékos THM.

Babaváró Gyermekvállalási Támogatás

Amennyiben a futamidő alatt megszületik a második gyermekünk, akkor az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át elengedik, ha pedig a harmadik babánk is világra jön (vagy magzatként eléri a 12 hetes kort), akkor a teljes tartozás elengedésre kerül. A Gyermekvállalási Támogatásnál nem számít, hogy a futamidő alatt mikor érkeznek meg a babák, nem kell 5 éven belül megszületniük ahhoz, hogy az elengedésre jogosultak legyünk!

Látható, hogy nagyon nem mindegy, hogy mikor és hány gyermekünk születik a futamidő alatt. Számolgattunk kicsit: ha három gyermekünk születik, akkor a teljes visszafizetendő összeg akár 1,1 millió Ft is lehet, ha viszont nem születik babánk akkor meghaladhatja a 18 millió Ft-ot.

Ki minősül gyermeknek a Bababáró Támogatás esetében?

  • A kölcsönszerződés megkötését követően született gyermek.
  • A várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat.
  • július 1-jét követően született és a szerződéskötést követően örökbefogadott gyermek.

Mikor szűnik meg a Babaváró kamattámogatása és mikor kell azt visszafizetni?

Ahogy fentebb is írtuk, ha nem születik gyermekünk vagy nem fogadunk örökbe babát a hitel futamidejének első 5 évében, akkor a támogatást egy összegben vissza kell fizetni, és onnantól kezdve a hitel kamatossá alakul.

Amennyiben nem rendelkezünk magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyar cím megszűnésének napjától nem leszünk jogosultak a kamattámogatásra, ha addig nem született gyermek, akkor a kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Ha a gyermek már nem él háztartásunkban – házastársak egyik tagjának háztartásában sem-, akkor a kamattámogatás megszűnik, és normál kamatokkal kell tovább fizetnünk a hitelt.

Hogyan lehet előtörleszteni a Babaváró Hitelt?

Ha az első baba érkezése előtt a hitelösszegnek több mint 50%-át előtörlesztjük, akkor az arra járó támogatást egy összegben rendeznünk kellene. Amennyiben ez követően babánk születik a futamidő első 5 évében, akkor a visszafizetett támogatást az állam újra rendelkezésünkre bocsátja.

Amennyiben az előtörlesztést már az első gyermek születését követően tennénk meg, akkor nem kell a kamattámogatást visszafizetnünk. Azonban, ha második, harmadik gyermeket is szeretnénk a futamidő alatt, akkor a korai előtörlesztés nem éri meg. Ugyanis az aktuálisan fennálló tartozás egy részét vagy egészét elengedik a gyermekek születésekor, azaz egy saját pénzből történő előtörlesztéssel rosszul járunk.

Ha az első 5 évben nem születne gyermekünk, akkor megérheti előtörlesztenünk, kivéve, ha legalább két babánk érkezne a hitel futamidejének további részében, ugyanis a gyermekvállalási támogatás miatti tőke elengedés ellensúlyozhatja a kamatfizetési kötelezettséget.

A Babaváró Hitel maximális havi törlesztője

Induláskor a Babaváró Hitel után nem szükséges kamatot fizetnünk, azonban tőketörlesztést és az állami kezességvállalás díját rendeznünk kellene. A díj mértéke havonta az évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5 százalékának az 1/12-ed része. Összességében induláskor a havi fizetési kötelezettségünk nagysága – mely a tőkerészből és kezességvállalási díjból tevődik össze – nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. (Például, ha 10 millió forintot igénylünk 20 éves futamidőre, akkor a havi fizetési kötelezettség 45.834 Ft lenne.)

Testvérek

Az első és második gyermek megszületésekor kérhetjük havi törlesztési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetését. Ebben a 3 éves időszakban semmit sem kell fizetnünk. Sőt az első gyermekhez kapcsolódó szüneteltetés esetében a kölcsön futamidejét is meghosszabbítják 3 évvel. Így a szüneteltetést követő és azt megelőző törlesztőrészletünk változatlan nagyságú lesz.

Ez miért lehet jó számunkra? A gyermek születésekor jövedelmünk lecsökken, havi kiadásaink pedig megemelkednek. Ezt a terhet próbálják tompítani azzal, hogy a babaváró támogatás után nem kell fizetnünk semmit a 3 éves szüneteltetés alatt. Figyelem: ez nem automatikusan történik, ha nem adunk be szüneteltetési kérelmet a bankunkhoz, akkor havi törlesztésünk változatlan marad!

Hol igényelhető a Babaváró Támogatás?

A Babaváró Támogatásra kérelmet csak hitelintézetnél lehet benyújtani! A bankoknak 10 napjuk van elbírálni a hiánytalanul átvett kérelmeket. Mivel hitelről van szó a pénzintézetek jogosultak saját hitelminősítési rendszerük alapján is megvizsgálni az igényléseket. Aki nem felel meg belső szabályzataikban foglaltaknak, az nem kapja meg a hitelt akkor sem, ha a jogszabályi feltételeket teljesíti.

Mivel hitelként indul a támogatás, ezért a fizetési kötelezettség maximális nagyságának is bele kell férni mind a banki mind a jogszabályi korlátokba. Azaz meg kell felelni a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) szabályoknak is.

Arról sajnos még nincsenek információink, hogy erre a kölcsönre melyik JTM szabály lesz irányadó. Forint személyi kölcsön esetében 2019. július 1-jét követő igénylésnél 500 ezer forint vagy a feletti igazolt jövedelem esetében a jövedelemnek maximum 60%-a, míg az alatti nettó jövedelem esetében 50%-a lehet a hiteleink törlesztőrészletének összege. Jelzáloghiteleknél azonban még a kamatperiódus is befolyásolja a maximális fizetési kötelezettségünk.

Mire fordítható a Babaváró hitel?

A Babaváró Támogatás szabad felhasználású hitel, azaz nincsen megszabva az, hogy a kapott pénzt mire használjuk fel. Mivel ingatlanfedezet nem szükséges a konstrukcióhoz, ezért jó megoldás lehet lakásvásárlás esetén akár az önerő kiegészítésére is. Ha a futamidő első 5 évében legalább egy gyermek születik, akkor a kamatmentesség véglegesítésre kerül. Így aztán tökéletes lehet már meglévő drága hiteleink kiváltására is. Ezzel csökkenthetjük havi kötelezettségeink összegét, és akár javíthatjuk hitelfelvételi képességünket is.

Új otthon vásárlása

Ha új lakás vásárlásában gondolkodtok a Tekrama a tökéletes megoldás lehet számotokra. Fusd át az írásainkat, melyekkel az ingatlan adás-vétel folyamatában igyekszünk segíteni nektek. Itt például azt la 10 +1 kérdést írtuk össze, amiket feltétlen kérdezzetek meg az új otthonotok megtekintésekor.

Bankonként eltérhet a Babaváró Hitel

Látható, hogy a jogszabályban rögzített feltételek mellett az egyes pénzintézetek is elég nagy mozgásteret kaptak. Ez érthető is, hiszen a bank szempontjából Babaváró Hitel mégis egy kölcsönnek minősül. Ezáltal az egyes hitelintézetek ajánlatai között jelentős eltérések is lehetnek. Feltétlen kérdezz meg több intézetet, mielőtt döntést hoztok.

Testvér születik

Készítettünk CSOK-kal kapcsolatos tájékoztatókat is. Ha szívesen olvasnál a témáról, összefoglaló táblázatunkat itt találod.

A Falusi CSOK feltételeiről szóló részletes írásunkat ide kattintva olvashatod.

Ha további kérdésed lenne a Babaváró Támogatással kapcsolatban, ne habozz, írj nekünk: https://www.tekrama.com/contact-us

Ne maradj le izgalmas ingatlannal kapcsolatos témákról szóló írásainkról! Kövess minket Facebook-on, Instagram-on és a YouTube-on a további hasznos tippekért és tudnivalókért!

Tekrama! Te Otthonod, Te Pénzed, Te Időd.

Kérjük, vedd figyelembe, hogy írásunk tájékoztató jellegű.

A Tekrama célja, hogy minél átfogóbb, de közérthető tájékoztatót készítsen a Titeket érdeklő, ingatlannal kapcsolatos aktuális kérdésekről. Ezért írásunkhoz több forrást felhasználtunk, melyek a következők:

Argyelán József (2019): Minden, amit tudni lehet a 2019 július 1-től elérhető Babaváró támogatás feltételeiről! Bankmonitor. https://bankmonitor.hu/cikk/minden-amit-tudni-lehet-a-2019-julius-1-tol-elerheto-babavaro-tamogatasrol/

Bankmonitor (2019): Babaváró támogatás. https://bankmonitor.hu/hitelek/babavaro-tamogatas/

Pénzcentrum (2019): Amit sokan nem tudnak a babaváró hitelről: ezzel mindenképp számolnod kell! https://www.penzcentrum.hu/hitel/amit-sokan-nem-tudnak-a-babavaro-hitelrol-ezzel-mindenkepp-szamolnod-kell.1080055.html

Pénzcentrum (2019): Babaváró hitel kisokos: minden, amit tudni kell az új támogatásról. https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/07/03/babavaro-hitel-kisokos-minden-amit-tudni-kell-az-uj-tamogatasrol

Pénzcentrum (2019): Ennyibe kerül valójában a babaváró hitel: kamat nincs, ezekért viszont fizetni kell. https://www.penzcentrum.hu/hitel/ennyibe-kerul-valojaban-a-babavaro-hitel-kamat-nincs-ezekert-viszont-fizetni-kell.1080183.html